![](/media/lib/88/n-serduszko-89bc49cfb23dde7efac9785ec27dee81.jpg)
Dlaczego zawał zwiększa ryzyko kolejnego zawału?
29 czerwca 2012, 09:12Zawał serca nie tylko uszkadza tkankę mięśniową serca wskutek niedotlenienia. Uruchamia też kaskadę zapalną, która pogarszając miażdżycę, zwiększa ryzyko kolejnego zawału czy udaru.
![Ludzkie serce](/media/lib/20/1199434958_154258-315b10a29e1e4e07b3eb3bc6bb6c54c2.jpeg)
Dziurawione działa lepiej
3 stycznia 2008, 23:35Okazuje się, że termoablacja – metoda stosowana zwykle do niszczenia guzów – daje bardzo dobre rezultaty również u pacjentów po zawale serca. Choć procedura nie jest łatwa do przeprowadzenia, wstępne badania wykazały, że może nawet o kilkadziesiąt procent zmniejszyć śmiertelność wśród chorych. Inną jej zaletą jest ograniczenie liczby zabiegów wszczepiania tzw. rozruszników serca.
![](/media/lib/140/n-nerki-3e864b64a927d859fff157fa24a3f4cf.jpg)
Negatywny wpływ dializ na dobry cholesterol
6 marca 2015, 12:26Hemodializa i dializa otrzewnowa zaburzają funkcje związane z dobrym cholesterolem HDL. Ustalenia austriackiego zespołu mogą pomóc w lepszej ochronie serca pacjentów z niewydolnością nerek.
![](/media/lib/61/ekg-a511f4938ee95ad5f410c8b5283d107c.jpg)
EKG bez elektrod
9 listopada 2010, 21:32Pamiętacie tricorder z serialu Star Trek, który pozwalał na odległość zdiagnozować chorego pacjenta? Podobnie będzie w praktyce działać urządzenie opracowywanie przez japońskich naukowców, choć oczywiście na razie skromniejsze w funkcjach.
![](/media/lib/439/n-applewatch-97f820a4c4194bf6a693c53d4d159c06.jpg)
Smart watch może wykryć COVID-19 i podobne problemy na kilka dni przed wystąpieniem objawów
19 stycznia 2021, 16:32Grupa naukowców z nowojorskiej Icahn School of Medicine at Mount Sinai odkryła dowody sugerujące, że urządzenia smart watch mogą wykrywać objawy COVID-19 jeszcze zanim u chorego pojawią się objawy. Dane takie uzyskano na podstawie badań, w których wzięło udział 297 pracowników służby zdrowia.
![](/media/lib/100/n-serce-6357a56d91dab988417f8b08c562933b.jpg)
Serce gra na emocjach
11 lipca 2012, 09:18Serce nie tylko reaguje na sytuację, dostosowując do niej tętno. Najnowsze badania wykazały, że może oddziaływać na stopień odczuwania strachu, bo ludzie sprawniej wyłapują przerażające obrazy, gdy w danym momencie ich serce znajduje się na etapie skurczu niż rozkurczu.
![© seeks2dreamlicencja: Creative Commons](/media/lib/21/1200308444_869417-39ccc666b20c6071ba6ef8212aacc916.jpeg)
Serce z odzysku
14 stycznia 2008, 10:54Badaczom z University of Minnesota udało się dokonać czegoś naprawdę ważnego. Odtworzyli w laboratorium serce szczura i szybko doprowadzili do tego, że zaczęło na nowo bić. Najpierw z organu usunęli wszystkie komórki mięśniowe, pozostawiając inne tkanki, m.in. naczynia krwionośne i zastawki. W ten sposób powstało coś w rodzaju rusztowania. Potem wypełniono je komórkami macierzystymi, a ich wzrost był stymulowany (Nature Medicine).
![](/media/lib/100/n-serce-6357a56d91dab988417f8b08c562933b.jpg)
Małe białko z dużą rolą
18 stycznia 2016, 12:56Naukowcy zidentyfikowali białko, które odgrywa kluczową rolę w skurczu mięśnia sercowego. Ponieważ jest ono kodowane przez transkrypt, który wcześniej uznawano za niekodujące RNA, rodzi to podejrzenia co do ukrytej roli innych "niekodujących" RNA.
![](/media/lib/40/serce-11c2744eb51241930608ffbcd41bb23d.jpg)
Nowy marker zawału
20 stycznia 2011, 09:47Kardiolodzy z Centrum Zdrowia University of Connecticut zidentyfikowali nowy biomarker zawału serca. Pacjenci, którzy go przechodzą, mają podwyższony poziom podjednostki 17 (p17) kaspazy-3 w surowicy.
![](/media/lib/446/n-glowa-i-reszta-ciala-dd4892d6e8f11e387c3c229b11e20c29.jpg)
Dwa gatunki ślimaków morskich tracą głowę (dosłownie) i regenerują całe ciało
9 marca 2021, 12:46Japońscy naukowcy odkryli, że dwa gatunki ślimaków morskich - Elysia cf. marginata i Elysia atroviridis - potrafią odrzucić i zregenerować całe ciało, wraz z sercem i innymi narządami wewnętrznymi. Badacze sugerują, że zwierzęta te są w stanie przetrwać tak skrajną formę autotomii dzięki fotosyntezie przeprowadzanej przez chloroplasty przejęte od zjadanych glonów.